tiistai 31. heinäkuuta 2012

Perusjutut

Torakka pitää lämpimästä, mutta suoraa auringonvaloa on hyvä välttää. Torakka tarvitsee harvoin lämmittimiä, mutta lämpömittari on hyvä pitää boxissa kaiken varalta. Asenna mittari lähelle maata jolla torakat möyrivät. Torakoiden luonnollisessa elinympäristössä lämpötila tavoittelee 40'C astetta, mutta ihan niin korkealle ei kotioloissa tarvitse tähdätä. Elinlämpötila vaikuttaa torakan aktiivisuuteen, ja lisääntymisvietteihin. Normaali huoneenlämpö (n. 23-25'C astetta) on ihan hyvä, poikasia toivovalle ihannelämpötila taas on hieman korkeampi (26-30'C astetta). Minimilämpötila on kuitenkin n.18'C astetta, mikä tekee torakoista hidasliikkeisiä ja tokkuraisia.
Mikäli lämpötilaa on vaikea saada nousemaan ilman apuvälineitä, hanki lämpöalusta/lämpömatto, älä lämpölamppua, sillä torakat eivät pidä kirkkaasta valosta.

(Todella huono kuva omasta torakaariosta. Iso, 40l, päältä avattava Terra-Geo muovitankki)

Ympäristö

Torakan standardi elinikä on pari vuotta, vaikka suotuisassa elinympäristössä sihisihi elää helposti jopa viisivuotiaaksi. Torakka sairastuu harvoin, ja ellei torakka suoranaisesti makaa tönkkönä karikkeessa jalat supussa, sen terveydentilaa voi olla ulkonäöllisesti vaikeahko päätellä. Sitkeitä perhanoita, sanoisin.
Torakan elinympäristö tietenkin vaikuttaa torakan hyvinvointiin. Torakat viihtyvät hämärässä ja pimeässä, joten torakaariossa on hyvä olla jotain suojaa tarjoavaa, jonka alle tai sisään torakka voi piiloutua. Älä sisusta kovin raskailla ja huteroilla esineillä, sillä koostaan huolimatta torakka on voimakas, ja etenkin urosten kisaillessa on aina se vaara että joku jää alle. Useampanakin aamuna olen yön jäljiltä siirtänyt torakoiden pahvitalon takaisin paikoilleen torakaarion vastakkaiselta laidalta. Ylösalaisin o_O

Kuivikkeet kannattaa vaihtaa pari-kolme kertaa kuussa, kun haistat torakaariosta kakan. Muista myös, ettei kuivikepuru tai -multa ei saisi olla lannoitepitoista. Kuivia pikku papanoita voi ohimennen poimia suoraan roskikseen jos näet niitä. Torakaariota ei tulisi puhdistaa myrkyllisillä kemikaaleilla, kevyt pesu esim. laimennetulla Tolulla tai perus-Fairilla riittää. Huuhdo lopuksi kuumalla vedellä, kuivaa ja täytä uudelleen karikkeella tai purulla.

Ruokavalio

Terve torakka on pinnaltaan kovakuorinen ja sisältä pehmeä. Torakan elimistön kosteustasapainon säilyttämiseksi on tärkeää että torakka saa kosteutta. On tärkeää sumutella vaikka kukkasumuttimella torakaariota vedellä, sillä ne juovat tarvittaessa pisaroista. Erillistä vesiastiaa ei siis tarvita. Hyvä myös pitää tarjolla ainakin joka toinen päivä mehukkaita hedelmiä (kuten mango, appelsiini tai rypäleet, vesimeloni) ja vihanneksia, kuten kurkkua. Kotimainen kurkku on parasta, sillä siinä ei juuri ole käsittelyaineita, kuoren huuhtelu riittää. Ulkomaiset kurkut kannattaa kuoria ennen tarjoilua.
Madagascarin torakka on pääasiassa kasvissyöjä, mutta olen kuullut mainittavan että moni torakankasvattaja syöttää suojateilleen myös lihaa tai kalaa. Olen tarjonnut niitä kokeeksi pirpanoille, eikä ole kelvannut. Torakka kuitenkin tarvitsee proteiinia, joten ruokatarjoiluun laitan mukaan myös liotettuja soijasuikaleita. Ne ovat herkkua :)

Torakka ei ole mätänevillä ruoilla mässäilevä haaskansyöjä toisin kuin moni olettaa. Vaihda torakan tuoreruoka päivittäin, etenkin helteellä, ettei torakaarioon kerry turhia lahoamiskaasuja. Ne voivat olla myrkyllisiä etenkin pikkutorakoille.
Muutoin torakoille voi antaa maisteltavaksi vähän kaikkea, salaatista kookospähkinään. Niiden mieltymykset ovat yksilöllisiä, ja vaihtelevat vähän tottumuksien mukaan. Omat pikkuiseni pitävät kovasti Bona-hedelmäsoseista ja banaanista.
Hedelmäsoseet ovat myös mainiota poikasruokaa ennen ensimmäistä kuorenvaihdosta, sekaan voi sitten sotkea vedellä esipehmitettyä, jauhettua soijasuikaletta.

Torakalla on kestävät, neljästä kitiinilevystä koostuvat leuat joilla torakka nakertaa helposti kuivempaakin sapuskaa, joten kuivaruokaa ei ole välttämätöntä liottaa ennen tarjoilua. Joskus torakat nakertelevat huviksen, ainakin poikaset eli nymfit rouskuttelevat karikepaloja vaikka ruokaakin on tarjolla. Tästäkin syystä karikkeen on hyvä olla myrkytöntä.
Toki terveen järjen pitäisi sanoa että älä anna torakoille mitään myrkyllisiä kasveja tai chiliä, tai mitään muutakaan josta uutetaan mm. hyönteiskarkotteita ;(

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti