maanantai 10. syyskuuta 2012

Äänet ja ääntely

Niin, Madagaskarin sihisevä torakka nimensä mukaan sihisee; Puolustautuessaan, uhitellessaan sekä parittelurituaalejen yhteydessä.
Torakan ääni syntyy hyönteisen puhaltaessa ilmaa ulos kyljissään sijaitsevista ilmatiehyistä, ja muistuttaa voimakkaimmillaan hieman kissan sähinää. Puolustus/pelotteluääntely, kun torakkaa häiritään on voimakkainta ja tasaista sihinää. Kun urokset mittelevät keskenään, ne saattavat sihistellä ja puhista toisilleen. Valloittaessaan naaraita torakkauroksen sihinä on ikäänkuin kevyttä suhinaa, ja kuulostaa siltä kuin se yrittäisi vetää ilmaa sisäänsä.

Naaraat ovat yleensä rauhallisia eivätkä juuri elämöi keskenään, toisaalta naaraat ovat alttiimpia sihisemään jos niitä häiritään. Urosten otellessa keskenään voittaja voi esiintyä hyvinkin mahtailevasti, se nostaa kehonsa jalkojensa varaan, ja paukuttaa takapäätään piilopaikan seiniin tai lattiaan. Tästä "paukuttelusta" syntyy koputtava ääni.

Joskus stressi tai hyönteisen uhkaavana kokema tilanne voivat saada torakan erittämään sylkeä, ja jopa oksentamaan nestettä. Tästä voi kuulua pieni, kähisevä äännähdys, mutta ilmiö on vaaraton.
Oma rapinansa kuuluu myös kiipeilevän torakan raajoista, ja ruokailevan torakan leuoista, etenkin jos purtava on kovaa tai rapeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti